Гастродуоденал Ярали Қон Кетиш Хирургиясида Замонавий Ёндашувлар - Саломатович , Рахмонов Фирдавс; Шоназарович, Шоназаров Искандар (Miasto Przyszłości, 2024)
Мақолада ярали этиологиянинг ўткир гастродуоденал қон кетишини (ГДҚК) даволаш муаммосининг ҳозирги ҳолати таҳлил қилинади. Яра касаллиги (ЯК) билан касалланишнинг йиллик даражаси 0,17% га етади. ЯК нинг энг кенг тарқалган асоратлари ГДҚК бўлиб, унинг частотаси, турли муаллифларнинг фикрига кўра, 100000 аҳолига 20 дан 100 дан ортиқ ҳолатларни ташкил қилади. Ярали қон кетишини (ЯҚК) ташхислаш ва даволашнинг энг муҳим усули бу эзофагодуоденоскопия. Гастродуоденал ЯҚК нинг такрорланиш даражаси турлича ва Форрест таснифига кўра таснифланади. Эндоскопик гемостаз ёки антисекретор дорилар билан жарроҳлик даволаш комбинацияси қўлланилганда ГДҚК даволаш самарадорлиги сезиларли даражада ошади.