Tilshunoslikda Qisqaruvni Vujudga Keltiruvchi Shart-Sharoitlar Va Ularning Linguistik Xususiyati - Qobilova Nargisa Sulaymonovna; Fayzullayeva Nigina Sur’at qizi (Miasto Przyszłości, 2025)
Ushbu maqola qisqaruv tamoyilining ta’siri tilning ortiqchalikka intilishi tendensiyasi bilan bartaraf qilib turiladi. Tilshunoslikning barcha turlari kabi qisqaruv ham tilning asosiy funksiyasi -kerakli axborotni to‘la yetkazishga xalaqit bermasligi lozim. Uzatilayotgan fikrni ifoda etishga qodir ixcham, muxtasar shaklda bayon etilishi- tejamkorlikning qaror topishidir. Shu kabi til birligining tarkibiy qismlari (komponent, bo‘g‘in, tovush) tushib qolishi, kuchsiz talaffuz etilishi ham nutqiy faoliyatdan ko‘zda tutilgan maqsad -axborot uzatishga ziyon yetkazmasligi lozim va buning aksiga xizmat qilishi lozim.