SONLARINING LINGVOMADANIY TADQIQI VA MILLIY-MENTAL XUSUSIYATLARI - Abdirayimov Anvarjon Oribjon o‘g‘li (Miasto Przyszłości, 2023)
Maqolada birlik sonlarning, xususan, uch(3), to‘rt(4) hamda yetti(7) sonlarining milliy-mental xususiyatlari lingvomadaniyatshunoslik nuqtayi nazaridan tahlil qilingan. Raqamlar deyilganda, avvalo, ko‘plab odamlar oddiy arifmetik hisoblash tizimini amalga oshiruvchi belgilarni tushunadi, bu esa “raqamli dunyo”, “raqamli tafakkur” imkoniyatlari va funksiyalarini ma’lum Dunyoning mifopoetik tasvirida, ularning madaniyatida raqamlar muhim ramziy rol o‘ynaydi. Ular insonni, dunyoni tasvirlash vositasi, koinotni modellashtirish va tartibga solish usulidir. Raqamlar har bir xalqning madaniyati uchun muhim ahamiyatga ega, chunki ular madaniyatning ma’nosi va ramziy obyekti sifatida ishlatiladi. [1. B. 145]. Xalqlar tarixi va madaniyatida raqamlar har doim katta ahamiyatga ega bo‘lgan. Raqamli o‘lchovlarning ramziy ma’nolari qadim zamonlardan beri insonga hamroh bo‘lgan.