Travmatik Miya Shikastlanishida O'tkir Respirator Distress Sindromning Kechishi - Rizoyevna, Hamroyeva Lola (Miasto Przyszłości, 2023)
Miya travmatik shikastlanishi (MTSH) butun dunyo bo'ylab kasallanish va o'limning muhim sababidir. MTSH bilan og'rigan bemorlar ko'pincha o'pka asoratlari va yomon klinik natijalar bilan bog'liq bo'lgan o'tkir respirator distress sindromi (O`RDS) bilan og'riydilar. Bundan tashqari, shikastlangan bemorlarda MTSH va O’RDS o'rtasidagi bog'liqlik yaxshi tan olingan. O'tkir miya shikastlanishi va o'pka shikastlanishi bilan og'rigan bemorlarning mexanik ventilyatsiyasi sezilarli qiyinchiliklarga olib kelishi mumkin. Ko'pincha, travmatik miya shikastlanishi bilan og'rigan bemorlarni boshqarish strategiyasini tavsiya qiluvchi ko'rsatmalar hozirgi kunda eng yaxshi ventilyator amaliyoti deb hisoblanadigan narsaga zid keladi. Ushbu sharhda biz konflikt mavjud bo'lgan sohalarga e'tibor qaratib, O’RDS va MTSH bilan og'rigan bemorlarni ventilyatsiya qilishning eng yaxshi amaliyoti strategiyalarini o'rganamiz. Biz himoya ventilyatsiyasi, yuqori musbat ekspiratuar bosim (MEB), moyil holat, ishga olish manevrlari (RM) kabi ventilyator strategiyalaridan, shuningdek, hozirgi vaqtda O’RDSda (shu jumladan, ekstrakorporeal membrana) "qutqarish" uchun qo'llaniladigan usullarni muhokama qilamiz. oksigenatsiya) MTSH bilan og'rigan bemorlarda. Bundan tashqari, suyuqlik, gemodinamik va gemoglobinni boshqarishning umumiy tamoyillari muhokama qilinadi. Hozirgi vaqtda MTSH bilan og'rigan kattalardagi bemorlarda O’RDSda qo'llaniladigan ventilyator strategiyalarining xavfsizligi yoki samaradorligiga oid ma'lumotlar etarli emas. Hozirgi vaqtda ventilyatorni qutqarish strategiyasini tanlash mahalliy ekspertiza bilan birgalikda har bir holatda eng yaxshi qaror qabul qilinadi.