Bamiya O’simligini yetishtirish - Jahbaraliyev Qudratillo Raxmatillo o‘g‘li; Saksonboyeva Mushtariy Lochinbek qizi; To‘xtasinova Rayxongul Avazbek qizi (Miasto Przyszłości, 2024)
Hibiscus esculentus L., Gulxayridoshlar (Malvaceae) oilasining Hibiscus turkumiga mansub. Bamiyaning vatani Sharqiy Afrika hisoblanadi. Bamiya navlari sabzavot va tola beradigan guruhlarga bo’linib, Hindiston , Afrika va AQShda tolali navlari ekilsa, tropik va subtropik mamlakatlarda Shimoliy Amerika, Janubiy Yevropa , Kavkaz orti, Qirim , Ukrainaning janubiy viloyatlarida O’rta Osiyoda sabzavot ekini sifatida ko’p ekiladi.